Om Hasselvang

Hasselvang har en besætning af 450 årssøer og en produktion af 14.000 slagtesvin om året. Vi er fast fire mand til at passe grisene, og vi har hvert vores ansvarsområde. Da vores besætning ikke er større, har vi en varieret arbejdsdag med forskellige opgaver, som giver adspredelse og fornyelse. Ingen af os bryder sig om at arbejde som ved et samlebånd, og derfor hjælper vi altid hinanden og skiftes til de forskellige opgaver.
Nøgleordene hos os er ansvar og variation. Vi har et stærkt sammenhold og et godt samarbejde, og det kan vi mærke i vores dagligdag.
Derudover er Hasselvang et nytænkende landbrug, hvor vi ikke er blege for at prøve nye teknikker og teknologier af. Vi tænker fremad og vil gerne udvikle, så vi hele tiden sikrer os selv og vores medarbejdere et godt arbejdsmiljø med moderne faciliteter og et godt arbejdsklima.
Her på siden kan du læse om faserne fra pattegris til slagtesvin samt om, hvad vi gør for at sikre trivslen hos vores grise.
4
Mand til at passe grisene
450
Årssøer
14.000
Slagtesvin om året

Det begynder hos søerne
I stalden på Hasselvangs adresse går vores 450 årssøer, som hver især får over 35 grise om året. Søerne er af racen L.Y.D., som er den traditionelle race til opdræt af slagtesvin i Danmark. Stalden er opdelt i tre afdelinger – en løbestald, hvor søerne insemineres, en farestald, hvor søerne går med deres pattegrise, og en drægtighedsstald, hvor søerne går, indtil de skal fare.
Det har stor betydning for søernes trivsel, at de har halm at rode i, og at der er sygestier og plads til dem, som har brug for lidt ro fra flokken. Derfor har vi meget fokus på løbende at forbedre og optimere på netop disse punkter. Vi er blandt andet i udviklingsfasen af en ny farestald, som forhåbentligt ser dagens lys inden for et år eller to. I denne farestald vil vi bygge løsgående farestier, så søerne udelukkende er fikseret under selve faringen, hvorefter de kan bevæge sig rundt sammen med deres pattegrise.
Vi får vores årssøer fra en avler i Broager ved Sønderborg, som vi har haft et godt og produktivt samarbejde med i mange år, ja, lige siden vi stoppede med at producere vores egne årssøer. Hver 15. uge ankommer der 75 nye polte til vores karantænestald, hvorfra de på et senere tidspunkt bliver flyttet over i sostalden. Søerne slagtes løbende og selve bestanden varierer derfor en smule over årets løb. Karina Petersen og Morten Christiansen står for soholdet – Karina har ansvaret for farestalden, mens Morten har for løbestalden.

Fra pattegris til smågris
Når pattegrisene er fravænnet, kommer de i klimastalden, hvor de nu kaldes smågrise og går i hold af 20-30 stykker. Trivsel er stadig en vigtig del af dagsordenen her, og vi lægger mange kræfter i at sørge for, at grisene ikke får diarré, og at der er en god hygiejne i stalden. Den ene del kommer af at sikre, at de får det optimale foder. Den anden del består i hyppig udvaskning og udtørring, så vi holder indeklimaet i stalden sundt.
I klimastalden bliver grisene vejet, både når de kommer ind i stalden, og når de kommer ud igen og skal videre til næste stald. Det giver os en præcis statistik over deres tilvækst, og hvor godt vores grise klare sig på den front. Det er et godt værktøj til at optimere på både trivslen og tilvæksten. Det har i mange år været John Petersen, Tommys far, der har haft ansvaret herfor. I efteråret 2022 går John dog på pension og overlader ansvaret til Ismael.



Fra smågris til slagtegris
Når smågrisene når en vægt på 30 kg, bliver de flyttet til slagtesvinsstalden, hvor de går sammen i hold af ca. 20 grise. Vi flytter grisene hver anden mandag, og én gang om ugen udleverer vi de grise til slagt, som har den vægt, de skal have for at komme til slagteriet. Når et hold grise bliver hentet, går vi i gang med vask og udtørring af stierne, før det nye hold flytter ind.
Selve pasningen af slagtesvinene er stort set den samme som ved smågrisene – hele proceduren starter forfra, og vi overvåger nøje deres trivsel og udvikling. Det er Tommy, som har ansvaret for vores slagtesvin, og han har sin daglige gang i stalden, hvor han sikrer, at de får den rette mængde foder og aktiveringsmuligheder i form af træpinde, som de kan tygge i.
Vi sender 14.000 svin til slagt hvert år.

Et samarbejde med professionelle rådgivere
Det er vigtigt for os, at vores dødelighed er lav og ligger under de nationale krav. Det viser, at vores grise trives og har det godt, og det er der en personlig tilfredsstillelse i.
For at sikre, at vi gør det så godt som overhovedet muligt, har vi allieret os med en professionel rådgiver, der sammen med os løbende går bedriften og produktionen igennem fra ende til anden for at finde frem til tiltag, der kan give endnu bedre trivsel. Det giver en højere tilvækst og en mere effektiv produktion – grisenes trivsel og en sund forretning går hånd i hånd. Det er en vigtig del af vores udvikling, så vi kan bidrage endnu mere til den grønne omstilling og vores fokusområder, som du kan læse mere om her.

Skal vi snakke sammen?
Er du interesseret i at høre mere om Hasselvang, er du altid velkommen. Giv os et kald eller send en mail, og så tager vi den derfra.
